Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Andrahandsmarknad av konståkningsutrustning >>

250x250_Kop_Byt_Sälj

Träningskläder och skridskor

Konståkning

Skridskovård, tips och rådAtt sköta om sina skridskor är viktigt, dels för att du ska få ut så mycket som möjligt av din åkning, men också för att skridskorna ska hålla sig hela och fräscha. Här följer några rekommendationer för hur du sköter dina skridskor. Skydda skenorna med mjuka överdrag (när du förvarar dem i väskan). Torka noga av skridskorna efter varje träning och tävling! Placera skridskorna i varsin påse (när du förvarar dem i väskan). Ha aldrig skydden på mer än när du går med skridskorna. Kontrollera att skenan inte sitter löst (skruvar är åtdragna/nitar är intakta). Låt en kunnig konståkningsslipare slipa skridskorna med jämna mellanrum (slipa ej bort taggar och  prata med åkarens tränare innan ni slipar skridskorna).

Skridskoslipning

Att ha välslipade skridskor är A och O. Undvik att gå utanför isen utan hårda skridskoskydd. En slö skridskoegg gör åkningen onödigt jobbig och tråkig. Är du osäker så låt tränaren titta på skridskorna. Vid behov av slipning vänd dig till någon som klarar av den speciella slipning som krävs för konståkningsskridskor, exempelvis Teijas butik. Mer info hittar du på www.teijasskateshop.com

Tänk på

Viktigt är att kunna stå riktigt på skridskorna, d v s så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Eftersom vi står på en smal skena blir påfrestningarna på vristen stor, det är därav viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. En enklare skridskor med taggar (t ex Jofa, Piruett) som kan köpas i sportaffärer och på vissa stormarknader, är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att inte vristen stöds korrekt. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

Kläder

När barnen passerat skridskoskolan och gjort valet att fortsätta med konståkning fortsätter de att bära hjälm eller efter det sista Leo-skridskoskolemärket skyddspannband eller mjukhjälm (finns att beställa från konståkningsbutiker). Åkarna ska ha kroppsnära kläder. Även här är att rekommenderas ”lager-på- lager-principen” exempelvis dubbla tights/strumpbyxor, tighta byxor och fleecetröja, tjockare tröja utan luva, kjol, fingervantar etc. För flickor som vill åka i kjol bör denna vara kort och sluta precis under rumpan. Är kjolen för lång kan den vara en skaderisk.

Konståknings- och träningskläder, dräkter, kjolar, tröjor etc. finns att köpa begagnat. Leta på nätet eller i speciella konståkningsaffärer.

 

Skridskoskola

Obligatoriskt för att delta i skridskoskolan är skridskor, godkänd hjälm och vantar. Även vuxna som är med sina barn på isen ska ha hjälm. Hjälmen behålls på fram till dess att barnet klarat alla Leo-skridskoskolemärken.Skridskor kan ni köpa begagnat eller köpa i vanliga sportbutiker. Att tänka på vid införskaffandet av skridskor är att dessa skall vara av bra kvalitet. Detta är viktigt av fler anledningar. Se alltid till att kontrollera så att vristen är styv och ej knäckt, detta för att undvika att skada vrister genom att stå snett, men också för att barnen skall tycka att det känns bra och är roligt. Se även under fliken skridskovård hur ni på bästa sätt tar hand om och bevarar era skridskor.  

Klädsel

Folkets hall är inte speciellt kall och när barnen rör på sig blir de varma. Vi rekommenderar ”lager-på-lager-principen”, så att barnen kan ta av sig när de blir varma. Underställ, skalbyxa/lekbyxa, fleecetröja och fingervantar/tumvantar är ett bra alternativ. Tänk på att ej ha leriga ytterkläder då detta förstör isen.  

Skridskor

När man åker i skridskoskola (nybörjare) ställs inga krav på särskilda konståkningsskridskor men vi strävar från början efter att skridskorna skall vara av bra kvalitet! Detta är mycket viktigt, både för att inte skada fötter och vrister genom att stå snett men också för att behålla intresset för träningen. Barnens intresse för skridskoåkning avtar lätt på grund av dåliga skridskor. Nya konståkningsskridskor av bra kvalitet är dyrt att köpa, men de har ett bra andrahandsvärde om skridskorna är i bra skick när man säljer dem. Om man köper begagnade skridskor bör man noga kontrollera att materialet i skaftet är hårt och kraftigt samt att vristen ska vara utan veck.Märken att rekommendera oavsett vilken nivå man tränar på är Edea , WIFA och RISPORT. Dessa tillverkare säljer från enkla nybörjarmodeller till de mest avancerade konståkningsskridskor som finns.

Prata alltid med åkarens tränare innan ni köper nya skridskor!

Uppdaterad: 18 JUL 2016 00:01
Skribent: Martin Hanell

Postadress:
Nynäshamns Skridskoklubb - Konståkning
Rosenvägen 18
14941 Nynäshamn

Kontakt:
Tel: +4670 555 20 02
E-post: This is a mailto link

Se all info